Aromatisch gebruik essentiële oliën – Toepassingsmethode

Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, in dit blog gaan we het hebben over het aromatisch gebruik essentiële oliën. Essentiële oliën zijn de aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit bloemen, zaden, bomen en wortelen. Alleen al bij aromatisch gebruik heeft essentiële olie een positieve, rustgevende, evenwichtige of energieke werking op lichaam en geest.

De positieve werking van essentiële olie en geur ervaring van essentiële olie zorgen er voor dat steeds meer mensen essentiële olie dagelijks willen toepassen.  Op welke manieren kun je essentiële oliën nou aromatisch inzetten en gebruiken bij je thuis, op je werk, op kantoor of in je eigen praktijk.

Vernevelen van essentiële oliën – Diffusie – Diffuser

Diffuser Essentiële olie Aroma verspreider & Luchtbevochtiger Arkopharma

Het inhaleren van de olie of het aroma van de olie middels verdampen – diffusie kan een krachtige manier zijn om aromatisch gebruik essentiële oliën toe te passen. Via het reukorgaan worden emoties, geheugen en hormonen beïnvloed.

De makkelijkste manier om aromatisch de fijne damp – nevel van de etherische olie in de lucht te brengen is door middel van een diffuser aromaverspreider vernevelaar. Het is aangetoond dat verdamping / verneveling van essentiële oliën de hoeveelheid chemicaliën / bacteriën in de lucht verminderen en de geur en micronevel therapeutische kwaliteiten heeft en invloed heeft op onze emotionele en fysieke harmonie.

Een diffuser is goed inzetbaar wanneer er griep heerst om de lucht te zuiveren.

introductiekit essentiële oliën
introductiekit essentiële oliën

Aromatisch gebruik essentiële oliën heeft naast lucht zuivering en verwijdering van onprettige ongewenste geuren en ziektekiemen een positieve invloed op onze stemming.

In elke ruimte op het werk in huis, kan de diffuser bijdragen aan een fijn woon, leef, werk klimaat. Zelfs op de slaapkamer bij slaapproblemen is de diffuser aromaverspreider een wondermiddel. Lees hier ook ons blog: Aroma diffuser helpt omgevingslucht te zuiveren

Een aantal voorbeelden om oliën aromatisch in een aroma diffuser te gebruiken:

Reiniging van de lucht
CitroenTea Tree (Melaleuca) – Kaneel.

Lekker slapen en ontspannen
Lavendel – Roomse KamilleWierook.

Stress en spanning
Ylang YlangLavendelClary Sage.

Ademhalingsproblemen
PepermuntRozemarijnMarjoleinLimoenWierookboomEucalyptus.

Verkoudheid en grieperig
EucalyptusCitroenmelisseOreganoGrapefruitWierookboom.

Insecten weren
ArbovitaeCitroen –  CitroengrasPatchouli.

Opwekkend en stemming verheffend
Wilde SinaasappelLimoenCitroenGrapefruit.

Directe inhalatie van essentiële oliën

Neus en reuk orgaan - limbisch systeem hersennen

Een andere methode van Aromatisch gebruik essentiële oliën is middels directe inhalatie. Onze neus is een zeer krachtig instrument. Doordat het reukorgaan nauw verbonden is met het limbisch systeem hebben etherische oliën diepgaande fysiologische en psychologische effecten.

Inhalator Neusinhaler aromatische inhaleer stick Essentiële Olie aromatherapie

Inhaleren is een snelle en simpele manier om de aroma en geur van essentiële oliën te gebruiken met o.a. als doel het humeur en de emoties te beïnvloeden. Aromatisch inhaleren kan via de handen door 1-2 druppels essentiële olie in je handpalm te wrijven, maak een kommetje en plaats deze over neus en mond om de essentiële olie te inhaleren. Pas altijd op voor de ogen.
Aromatisch gebruik essentiële oliën door directe inhalatie is ook goed inzetbaar bij problemen met de luchtwegen. Het inhaleren van de etherische olie kan een snelle manier zijn om de sinussen, strottenhoofd, bronchiën en de longen te beïnvloeden. Bij verkoudheid of een verstopte neus is een Neus inhaler – aroma inhalator essentiële oliën een handig en hygiënisch hulpmiddel.  ( Te gebruiken oliën: Pepermunt, Eucalyptus, Melaleuca (Tea Tree), Citroen, Kardemom. )

Een neus inhaler is ook inzetbaar bij hooikoorts of pollenallergie of met het doel het humeur en de emoties te beïnvloeden. Laat je goed adviseren over de werking en het gebruik van essentiële oliën door een aromatherapeut en ga niet zomaar experimenteren. Er zijn een aantal goede boeken over het gebruik en de werking van essentiële oliën verkrijgbaar. Lees meer over allergieën en essentiële oliën die kunnen verlichten.

Aromatisch dragen van essentiële oliën – Parfum of Eau de Cologne

Aromatherapie, Aroma Geur Verspreiders, medaillons, boeken

Het dragen van essentiële olie is veel meer dan een lekker geurtje, Patchouli olie is een essentiële olie die heerlijk is om aromatisch te gebruiken. Het is een olie met een hoge aromatherapeutische werking, de olie werkt kalmerend en ontspannend, maar kan ook stimulerend en versterkend werken. De olie werkt aardend bij mensen die snel afgeleid of afwezig zijn en de neiging hebben tot dagdromen.

Maak je eigen Parfum of Eau de Cologne

Maak een parfum of Eau de cologne door 10 a 15 druppels op te lossen in 20 druppels alcohol voor parfums en verdun dit met een theelepel gedistilleerd water. Doe de parfum of eau de cologne in een geschikte parfum verstuiver of parfumroller en breng dit aan met de roller of vernevel op de polsen en nek. Bezoek onze rubriek verpakkingen voor geschikte verpakkingen voor essentiële oliën

Aromatisch dragen van essentiële oliën met sieraden

Diffuser aroma parfum sieraden zoals armbanden, kettingen en medaillons geschikt voor essentiële oliën zijn leuk om te dragen en ruiken ook nog eens erg lekker, maar hebben naast deze functie ook nog eens een hoog aromatherapeutische werking.

Een aantal voorbeelden van aromatherapie sieraden zijn:

Aromatisch gebruik essentiële oliën – Aromatherapie

Essentiële oliën hebben een positieve invloed op onze stemming, met de aroma sieraden, een zelfgemaakte parfum of diffuser kun je de positieve werking, geur ervaring en aromatisch gebruik essentiële olie dagelijks toepassen in jou leven. Maar hoe kies je nu de juiste oliën voor aromatisch gebruik van essentiële oliën.

Een voorbeeld van aromatisch gebruik essentiële olie is op je kussen een druppeltje Lavendelolie om lekker te slapen.

In onze rubriek aromatherapie hebben wij een selectie boeken die onmisbaar zijn als je meer wilt weten over de werking, het gebruik en toepassen van essentiële oliën. Wil je meer weten over het gebruik en toepassing van etherische oliën, dan is de pocket gids inleiding tot Modern Essentials een onmisbaar en heel handig boekje op zak formaat. Het Modern Essentials boek is een naslagwerk dat je niet mag missen als je zuivere essentiële oliën wilt gebruikt binnen je gezin of praktijk.