Calendula zalf – Goudsbloemzalf – Calendula goudsbloem Recepten

Calendula zalf – Goudsbloemzalf mag eigenlijk niet ontbreken in het medicijnkastje of E.H.B.O doos. De goudsbloem plant (Calendula officinalis) heeft van zichzelf verzachtende ontsmettende schimmelwerende en genezende eigenschappen. Goudsbloemzalf is een goed eerste hulp middel en inzetbaar bij zelf te behandelen aandoeningen van de huid. Denk aan (schaaf) wondjes, zweertjes, huidirritaties, scheurtjes en kloven, maar ook lichte brandwondjes, verbranding door de zon en insectenbeten.

Naast het gebruik bij verwondingen is de Goudsbloem of Calendula zalf ook zeer goed toe te passen op de droge huid, huiduitslag, eczeem, steenpuisten, puistjes en fistels. Calendula werkt ondersteunend bij psoriasis. Calendula zalf is een verzorgende zalf voor volwassenen en is ideaal voor baby’s en kleine kinderen bij uitslag, luieruitslag en schaafwondjes.

Calendula is een van de beste kruiden voor de lokale behandeling van huidproblemen. Goudsbloem is o.a. ontstekingsremmend, antiseptisch, antibacterieel, schimmelwerend en antiviraal. Goudsbloem beschermd, verzacht en verzorgt de ruwe, schrale huid en kan veilig gebruik worden bij ontstekingen, uitwendige wonden of bloeding, maar ook bij kneuzing of verstuiking. Goudsbloem werkt wondhelend, samentrekkend, bloedstelpend, verzachtend en jeukstillend en is vooral gericht op de huidverzorging, maar kan zowel in- als uitwendig worden toegepast.

Calendula zalf - Goudsbloemzalf - Calendula goudsbloem Recepten

Calendula Goudsbloem Recepten

Calendula heeft zeer zuiverende eigenschappen en wordt hierdoor ook wel plantaardig jodium genoemd. Voor dit Do It Yourself recept gebruiken we alleen natuurlijke ingrediënten. Calendula zalf of goudsbloemzalf word gemaakt van de goudsbloemblaadjes samen met bijenwas en cacaoboter.

Calendula zalf – Goudsbloemzalf

Benodigdheden:

* Er zijn verschillende manieren van zelf zalf maken. Alleen bijenwas gebruiken is ook prima. Cacaoboter is fijn voor de huid en maakt de zalf goed smeerbaar. Bijenwas maakt de zalf dikker en harder, bij een hogere dosering van bijenwas en cacaoboter maak je eigenlijk een balsem.

We gaan de ingrediënten au-bain marie (glazen kan of roestvrij stalen bak in een pan met net niet kokend water) verwarmen. Doe de gekozen olie samen met de goudsbloemblaadjes in de kom. Verwarm dit alles niet heter dan 60 graden en laat de blaadjes zeker 25 minuten tot 1 uur wellen in de warme olie. (laat alles niet te heet worden) Doe dan alles in een zeef en druk de blaadjes nog even uit. De gezeefde olie giet je weer terug in de kan en verwarm je weer au-bain marie. Voeg de cacaoboter en bijenwas toe en roer langzaam tot alles opgelost en vloeibaar is. Haal de bak uit het warme water en zet het vuur uit. Laat alles wat afkoelen en voeg voordat het stollingsproces weer begint de vitamine E olie en als laatste de essentiële olie  toe. Roer alles goed door en giet af in een glazen zalf pot.

Tip: wil je de amandelolie niet zo lang verwarmen met de goudsbloemblaadjes, maak dan eerst een olie kruiden maceraat. Zie onderstaand recept en gebruik dit als basis voor de Calendula zalf. Het is een langzame maar krachtige methode, en de olie is ook heerlijk om te gebruiken.

Goudsbloemolie – Calendula olie Recept om zelf maken

Kruidenolie maken is heel simpel en leuk om te doen. Voor de  Goudsbloemolie gebruiken we amandelolie en goudsbloemblaadjes. Amandelolie is een neutrale olie en geschikt voor alle huidtypen, de olie is verzachtend en trekt snel in. Ook makkelijk aan te brengen op baby billetjes  bij luier uitslag.

benodigdheden:

Goudsbloemolie - Calendula olie Recept om zelf maken

Huidolie maken van goudsbloem Calendula blaadjes, Doe 10 gram goudsbloemblaadjes in een glazen pot en overgiet de gedroogde calendula bloemblaadjes met 100 ml vette olie zoals amandelolie, maar jojoba-olie of kokosolie is ook te gebruiken. Laat de goudsbloem blaadjes 3 weken trekken / weken in de olie op een warme zonnige plek. Zeef de blaadjes uit de olie en gebruik de goudsbloemolie op de huid. De olie zuivert en verlicht de droge huid. Geschikt voor de ruwe en schrale huid.

Wij schrijven regelmatig blogs met recepten om je eigen cosmetica te maken met natuurlijke producten. Bekijk hier alle DIY recepten!

Wilt je op de hoogte blijven van nieuwe recepten en tips en trucs houd dan onze facebookpagina in de gaten of like onze facebookpagina zodat je niets mist.