DIY

Lipgloss maken – DIY recept natuurlijke lipgloss!

diy recept zelf lipgloss maken

Zelf Lipgloss maken? Volg dit leuke DIY recept zelfgemaakte lipgloss met een mooie glans en 100% natuurlijke ingrediënten zoals: Wonderolie, Shea ButterD-panthenol, Vitamine EKokosolie, Amandelolie, Cacaoboter.

diy recept zelf lipgloss maken

Wonderolie is een goed te gebruiken hoofdingrediënt voor de meeste DIY lipgloss recepten, het is een bijzondere en volledig natuurlijke olie afkomstig van de wonderboom. Wonderboomolie wordt ook wel Castor olie of ricinus olie genoemd. Castorolie (Ricinusolie) ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en heeft een reinigende werking. Wonderolie maakt je huid zacht, bevat veel vitamines en laat een mooie glans achter op je lippen.

Verschillen tussen lipgloss en Lippenbalsem?

Lippenbalsem gebruik je om de lippen te verzachten en droge schrale lippen te voorkomen of te verhelpen. Tevens werkt lipbalsem als bescherming tegen de zon. Lipgloss is echt een make-up en heeft als doel de lippen van jou mond te accentueren. De naam gloss zegt het eigenlijk al, het gaat hier vooral om toevoeging van een transparante of juist meer dekkende glans met een kleurtje.

Naast die mooie shiny look met of zonder kleurtje willen we ook graag het herstellende, verzachtende en verzorgende aspect van de lipbalsem hebben en is een lekker geurtje ook prettig. Omdat we lipgloss van 100% natuurlijke ingrediënten gaan maken, hebben de meeste ingrediënten al een gezond makende en verzorgende werking, toevoegingen zoals vitamine E olie en aloë vera gel geven een extra herstellend, hydraterend en/of ontstekingsremmend effect. Essentiële olie is tevens een waardevolle toevoeging, het bepaald de geur en smaak, en elke etherische olie heeft zijn eigen toepasbare eigenschappen. Lipgloss is in vergelijking met lipbalsem minder hard of zelfs vloeibaar. De keuze van ingrediënten en de combinatie van de verhoudingen bepaald de dikte van de lipgloss, zo is er de vloeibare variant die je makkelijk opbrengt met een roll on flesje, en de smeerbare glossy gel variant voor gebruik in een tube lipgloss, of de juist wat dikkere smeerbare variant uit een cosmetica potje. Wonderolie, Amandelolie en bijenwas geven de lipgloss de gewenste glanzende shiny look.

Bewaren + soorten verpakkingen lipgloss.

Om jou lipgloss mooi te bewaren en gemakkelijk aan te brengen op de lippen zijn er verschillende handige verpakkingen voor cosmetica. Voor de hele dunne vloeibare lipgloss kun je het beste een parfumroller of tube met kwastje gebruiken. Voor de smeerbare iets dikkere gel geleiachtige lipgloss is er een lipgloss tube / lipgloss tube met kwastje of een potje met een kwastje. Natuurlijk kun je ook een mooi blikken potje gebruiken of andere cosmetische verpakking voor make-up.

Parfum flesje leeg 10ml metalen rollerbal Lege tubes lippenbalsem crème zalf potjes 10ml. Lege lipgloss tubes + lippenstift kwastje 1.2ml. Potje leeg transparant schroefdeksel, cosmetica, crème, lipgloss Lege 10ml zalf monster potjes plastic drukdeksel - crème - cosmetica Lege potjes transparant schroefdeksel 10ml. creme potje blik 15ml Aluminium potjes lege cosmetica crème zalf balsem verpakking blikLege lipgloss tubes lippenbalsem Lippenverzorging 10ml

Verschillende 100% natuurlijke lipgloss recepten:

Vloeibare lipgloss voor parfumroller

Wil jij lippen met een prachtige glans en op een makkelijke manier je eigen verzorgende DIY lipgloss maken en aan kunnen brengen met een handig roll on flesje op je lippen, dan is dit het ideale recept.

  • 50% wonderolie (andere benamingen: ricinusolie of castorolie)
  • 50% amandelolie (wordt voor cosmetische doeleinden verkocht als zoete amandelolie)

Amandelolie verzorgt en voedt de huid, en zit vol met de vitamines A, B1, B2, B6 en E. Castorolie bevat o.a. omega vetzuren en vitamine-e en voorkomt uitdroging van de huid, heeft een natuurlijk reinigende werking en maakt de huid soepel en glanzend.

parfum flesje leeg 10 ml mat glasvoor een 10 ml roll on parfumflesje gebruik je 5 ml castorolie en 5 ml amandelolie. Heb je geen amandelolie gebruik dan alleen 10 ml castorolie.

Extra toevoegingen op 10 ml als optie (onderstaand kan naar eigen variatie gekozen worden maar ook weggelaten worden)

  • 1 mespuntje Cacaopoeder of natuurlijke kleurstof voor een kleurtje zoals bietenpoeder of alkanet wortel
  • 1 druppel vitamine E acetaat (werkt als antioxidant, hydrateert en zuivert)
  • 1 a 2 druppels D-panthenol (in de winter bij koud weer! voorkomt uitdroging en houd vocht vast!)
  • 1 a 2 druppels etherische olie (voor de smaak, geur en werking gekozen olie)

Instructies bereiding recept 1: Vloeibare DIY lipgloss voor roll on parfumflesje

Gebruik een vuurvaste kom, pan of maatbeker en zorg dat deze in een pan met heet water blijft staan. (au-bain marie) Of verwarm op een waxine houder tot maximaal 70 graden. Het mag nooit koken en er mag geen water bij komen. Doe de ingrediënten zoals boven beschreven in volgorde bij elkaar. Als er kleurstof poeder gebruikt wordt (minimaal 1 mespuntje) zorg dat de poeder heel fijn is en goed oplost. ook kan de amandelolie eerst geweekt worden met een alkanet wortel. Hoe langer je de wortel laat weken hoe intenser de rood/roze kleur. Voeg als laatste stap als alles weer afgekoeld is onder de 40 graden de essentiële olie toe. Gebruik als lipgloss houder deze roll on parfumroller van 10 ml.

Shea butter koudgeperst cosmetische kwaliteit natuurzuiverTip: wil je deze lipgloss iets dikker maken en gebruiken in een lipgloss tube, voeg aan dit recept dan een klein beetje shea butter toe, begin met 1 klein theelepeltje shea butter.

Variatie mogelijkheden eigen lipgloss maken

Lip gloss maken is een leuke uitdaging, er zijn zoveel verschillende variaties mogelijk om jou ideale gloss voor de lippen te maken, elk natuurlijk ingrediënt heeft zijn eigen eigenschappen en bepalen de dikte van jou lipgloss. Het vergt soms wat oefening met de verhoudingen als je zelf gaat experimenteren door het toevoegen van meerdere ingrediënten zoals bijenwas, shea butter, cacaoboter en kokosolie. De verhoudingen in de recepten zijn indicatief en door jou zelf aan te passen, te combineren of te vervangen door een ander ingrediënt. Zo is shea Butter makkelijk te vervangen door cacao boter, doe je daar een beetje cacao poeder bij dan geeft dit een heerlijke chocolade lipgloss. Het toevoegen van een klein beetje aloë vera gel, maakt jou lip gloss beter hydraterend, en het werkt tevens verzachtend, beschermend en rustgevend voor jou lippen.

De dikte en stolling van lipgloss

Het ligt aan de gebruikte olie en toevoegingen die de stolling bepalen van jou zelfgemaakte lipgloss. Zo zorgt een klein beetje toevoeging van shea butter voor een lichte geleiachtige stolling en geeft kokosnoot olie weer meer stolling dan Shea butter. De bijenwas of cacaoboter geven een veel harder en meer stollend effect, zeker bij het afkoelen. De bijenwas geeft ook een mooi en meer glimmend effect aan jou lipgloss. Je kunt bij het zelf maken van lipgloss shea butter, kokosolie, cacaoboter en bijenwas prima combineren of alleen 1 van deze ingrediënten toevoegen om de stolling te beïnvloeden. Gebruik je een kleurstof poeder dan geeft dit ook meer dikte aan jou lipgloss.

Vind je het prettig dat jou lip gloss niet te dun en ook niet de dik is, zodat je het makkelijk en gelijkmatig kan verdelen met een kwastje of lipgloss tubeexperimenteer dan met kleine hoeveelheden tot je jou gewenste dikte gevonden hebt. Is de lipgloss iets te dik voor jou gevoel, pas de verhouding dan iets aan en doe er minder bijenwas in, en voeg er dan iets meer ricinusolie of amandelolie bij.

DIY Bietenrode Lipgloss gel voor lipgloss tube

Kleurstof op waterbasis mengen met Olie

bietenroodNatuurlijke kleurstoffen zoals bietensap of gedroogd bietpoeder zijn op waterbasis, meng deze eerst met een klein beetje plantaardige glycerine, dit zorgt er voor dat de kleurstof goed mengbaar is met de andere gebruikte ingrediënten. 

Bieten rode Lip Gloss gel voor +- 4 cosmetica potjes 10 ml of 5 lipgloss tubes 8 ml

ingrediënten:

Instructies:

Smelt de olie samen met de was in een glazen pot of steelpan (au-bain marie) op laag vuur. Haal van het vuur en laat afkoelen, af en toe roeren.
Doe de plantaardige glycerine en rode biet extract bij elkaar en roer dit goed door tot dat het bietpoeder geheel samen is gegaan met de glycerine in een mooi donkerrood kleurig mengsel. De glycerine zorgt er voor dat het bietenrood beter opgenomen wordt met de andere oliën en de bijenwas. Ondertussen is de olie afgekoeld tot een romig mengsel, voeg dit nu samen met de kleurstof en roer goed door. Je hebt nu een mooi dik romig, kastanjebruin mengsel. Giet dit in kleine potjes of lipgloss tubes (een mini trechter is hierbij een handig hulpmiddel).

DIY recepten - Natuurlijke Lipgloss varianten

Om jou huisgemaakte lipgloss op een zo makkelijk mogelijke manier te maken heb je voor onderstaande recept variaties voor het afmeten van de eenheden alleen een theelepel nodig. Zo is alles snel en makkelijk te bereiden, en is jou lipgloss zo klaar! De drie lipgloss recept variaties zijn: Aloë Vera Lipgloss, Chocolade Lipgloss en Amandelolie met honing Lipgloss.

Aloë Vera Lipgloss

Aloë vera gel

ingrediënten:

Chocolade Lipgloss

chocolade

ingrediënten:

Honing Lipgloss

honing

ingrediënten:

Instructies:

  1. Smelt de gebruikte ingrediënten zoals was, boter en olie samen. (au-bain marie)
  2. Voeg de essentiële oliën als laatste toe als alles wat afgekoeld is onder de 40 graden.
  3. Gebruik een grote spuit of mini trechter om de gekozen lipgloss verpakking te vullen.

Let op! gebruik niet te veel etherische olie, het liefst 1 druppel en maximaal 2 druppels als je de werking van de olie nog niet kent, want sommige olie zoals pepermunt, kaneel en tea tree kunnen behoorlijk sterk zijn. Gebruik maximaal 1 druppel tea tree olie, combineer dit dan met 1 druppel lavendel, dan is de geur ook aangenaam. Een tip is om de etherische olie pas toe te voegen als je mengsel afgekoeld is naar +- 40 ° C.

Als je zelf een DIY recept gaat maken, weet en kies je eigenlijk altijd zelf wat je in het product verwerkt. Onze tip, gebruik altijd 100% natuurlijke grondstoffen welke niet schadelijk zijn voor je huid en gezondheid. Lees van elk ingrediënt de eigenschappen door, soms kun je een ingrediënt makkelijk vervangen, zoals oliën en boters. Zo heb je altijd de perfecte samenstelling van jou zelfgemaakte DIY recepten.

Voeg je essentiële oliën toe, en wil je meer weten over het gebruik en toepassing van etherische oliën, dan is de etherische oliën gids van A tot Z een onmisbaar en heel handig pocket boekje. Het Modern Essentials boek is een naslagwerk dat je niet mag missen als je zuivere essentiële oliën wilt gebruikt binnen je gezin of praktijk.

Voor meer informatie over essentiële oliën verwijzen wij je graag naar Enjoil. De dames van Enjoil geven regelmatig GRATIS basisworkshops door het hele land. Kijk voor hun data op de website. KALENDER ENJOIL.

Like onze facebookpagina en blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips, trucs en producten!